e-Ticarete Giriş Rehberi

e-ticaret yapmaya karar verdiniz ve kaba hatlarıyla nasıl bir işe girişiyor olduğunuzu elimden geldiğince göstererek yolunuzu aydınlatmaya çalışacağım. Bu yazımı sizden gelecek geri bildirimlerle beslemeyi ve devamlı güncellemeyi daha sonrasında da tüm bilgileri bir kitapta toplamayı düşünüyorum. Ben de bu işle ilgili bir merci değil kendini bu işte geliştirmeyi düşünen ve devamlı araştırıp bulduğum sonuçları bir yerde toplama düşüncesinde olan biriyim. Yazdıklarım bu işin kesin doğruları olmamakla birlikte naçizane görüşlerimdir. (e-ticaretle ilgili birçok atıp tutan kişi olmaya başlamışken bu işin zaten kesin doğruları diye bir şey olduğunu da düşünmüyorum.) İşin ilginç ve yeni farketmiş olduğum yanı da şudur ki rutin olarak yapıldığı halde farkına varılamamış olan birçok şeyin yazarken farkına varılıp farklı algılamalar ve düşünceler içerisine giriliyor olması. Yani yazarken insan bir yandan da öğreniyor aslında ve öğrendiğinde de yazmış ve bitirmiş oluyor. Kendisi için yazıyor başkası için değil. Peki neden bu yazılmış şeyi başkalarıyla paylaşmasın? 1 kişi bile ufacık bir yerinden faydalansa kazanım kazanımdır.

Bu arada şunu da belirtmekte fayda vardır ki yazı hayatın özünden geldiğinden dolayı bazı noktaları kan, şiddet, aşk, ihtiras ve entrika içerebilir.

e-ticaret yapacaksınız ama ne satmayı planlıyorsunuz? Niş bir alana mı yönleneceksiniz. Örneğin biz sadece klima satarız mı diyorsunuz yoksa herşeyi satarız. Onu da satarız bunu da satarız şunu da satarız mı diyorsunuz bunun kararını vermek lazım. Burada belirteceğim nokta sizi pek üzmez umarım ama onu da bunu da şunu da satacaksanız geçmiş olsun ki bu işin zamanı geçti. Onu da bunu da şunu da satan pazarda birçok dev firma mevcut. Bunları sistematik oturmuş, para gani. Burada öncelikle şunun yanıtını vermek lazım: Müşteri neden onlardan değil de sizden satın alsın?

1-Daha mı uygun fiyatlarla satışını yapıyorsunuz? Ki bu firmalar yüklü adetlerde sipariş veriyor ve çok alıcıya ulaşıyorken ve birim maliyetleri mümkün olduğunca dip seviyelere çekmişken eğer böyle bir iddianız varsa yolunuz açık olsun.

2-Sizin ürününüz daha mı kaliteli veya kullanışlı? Örneğin klima sattığınızı farzedelim. Klima fabrikası size özel daha kaliteli klima mı üretiyor?

3-Sektördeki devlerden daha mı iyi müşteri hizmetleri ve satış sonrası hizmet desteği sunuyorsunuz.

4-Sektördeki  dev firmalardan daha mı güvenilirsiniz? Peki bunu kim biliyor?

Neyse daha birçok şey sayabiliriz ama burayı keselim. Onu da bunu da şunu da değil de tek kategoride ürün satmaya karar verdiğinizi düşünelim. İlk ve en basit aşamayı geçtiniz. Tebrikler!

Klima satmaya karar verdiniz örneğin. Klimayla ilgili Pazar araştırmasını yaptınız mı?

1-Klimayı kimler alır?

2-Klima hangi dönemlerde satılır. Örneğin seçtiğiniz ürün sadece yazın satılan bir ürünse kışın site öyle boş boş bekleyecek mi?

3-Klima en uygun şekilde nerelerden tedarik edilir?

4-Klima tüm Türkiye’ye gönderilir mi. Peki gönderdiniz bunun montajını alıcı mı yapar?

5-Yılda ne kadar klima satılır? Dönemsel olarak dağılımı nasıl olur? Gibi gibi gibi…

Bunu da yaptınız bir aşamayı daha hallettiniz artık ne satacağınızı ve nereden tedarik edeceğinizi biliyorsunuz.

Madem e-ticaret yapacaksınız bir e-ticaret siteniz olmalıJ

En kral e-ticaret sitesini yaptırsanız dahi insanların size güvenip sitenizden alışveriş yapmasını sağlamak çooook zor iştir bu bakımdan site yaptırmadan önce sahibinden.com veya gittigidiyor.com sitelerinde mağaza açın. Bir süre kendinizi test edin. O arada araştırıp birşeyler öğtrenin. Bunun için de en iyi kaynak friendfeed.com. Burada normalde gidip görüşemeyeceğiniz sektördeki çok sağlam adamlardan çok sağlam bilgileri ücretsiz olarak alma şansınız olur. Onları takip edin. Yazdıklarını dikkatlice okuyun. Piyasada birçok ilan sitesi var açıkça söylemek gerekirse hiçbirinin hemen hemen hiçbir faydasını görmedik. Zaten ziyaretçi sayıları az biz ilanı koyacağız o kadar uğraşıp peki orada bizim ilanı kimse görmedikten sonra ne anlamı var oraya koymanın. Asıl mühim olan her yerde olmak mı yoksa sadece bize getirisi olan yerlerde yer almak mı? Çünkü bu işler çok zaman isteyen çok meşeggatli işler.

Neyse şimdilik bir masraftan daha kıstınız kendi sitenizi açmayı biraz ötelediniz. Aracı kurumlardan satış yapıyorsunuz. Peki sattığınız ürünleri alıcılara nasıl ulaştıracaksınız? Evvet kargoyala. Haliyle şimdi bir kargo firmasıyla anlaşmanız gerekiyor. Kargo firması gelecek size ne kadar gönderi yapmayı planladığınızı soracak ve gönderinizin yoğunluğuna göre bir fiyatlandırma yapacak. Az gönderiyorsanız daha pahalıya göndereceksiniz. Daha baştan 1-0, 2-0 kaç-0 oldu sayan var mı?

Sizin kargo yetkilisine yanıtınız şu olacak. Daha yeni başlıyoruz ama çok talep var herkes bizden alacak. Çok göndereceğiz diyeceksiniz o heyecanınızla. Onun bakışlarında ise B.K göndereceksiniz. Neymiş çok göndereceklermiş. Kamyon kamyon gönderileri olacakmış. Beni de buraya kadar yordun. Neyse çay içtik en azından gibi bir ifade yer alacak ve hafiften bir gülümseme belirecekJ

Şimdi en zor kısımlardan birine geldiniz. Hatta asıl başlangıç noktası diyebiliriz.

Kural1 – e-ticaret kesinlikle kurumsal olmayan firmalarla yapılacak kadar basit bir iş değildir.

1-Bir yazılım firmasına bir e-ticaret yazılımı yaptırsanız yazılım minimum 20.000 USD’yi geçecektir yazılım tamamlanana kadar. Ki e-ticaret yazılımında zaten tamamlanma gibi bir kavram olmaz çünkü asla tamamlanmaz. Tamamlandı diye düşündüğünüz zaman aslında düşmeye başladığınız zamanın ilk anlarıdır. (Şiir gibi oldu. Çok sevdim bu cümleyi.)

2-Dayınızın oğlu veya bir arkadaşınız yazılım mühendisidir heyecanlıdır veya bir arkadaşınızın bir arkadaşı vardır ben çok ucuza yazarım derJYazar da nasıl yazar? Hiçbir yeri düzgün çalışmaz her yeri hata verir. 1 olur 2 olur 50 olur 100 olur. Gitmekten bunalmışsınız. İşinizden kalırsınız daha doğrusu iş yapamaz olursunuz. Gittiğinizde bir de artık para istemeye başlar. Yazılımcı arkadaş da o heyecanla yazarım demiştir ve nasıl yanlış bir topa kafaya çıktığının heyecanın geçtikten sonra farkına varmıştır. Bu işten yırtmaktan başka kurtuluşunun olmadığının farkına varmıştır ve bunu nasıl yapacağını bilmiyordur ve çıkmaza girmiştir. Geceleri oturup ürün ekleyip özelliklerini düzenlemiş siteyi yapılandırmışsınızdır ama tüm çalışmaların gideceği yer kaçınılmaz olup ÇÖPLÜK’tür. Bunun farkına vardığınızda artık iş işten geçmiş kaçınılmaz sona yaklaşmışsınızdır ve yazılımcı arkadaşın yanına son defa gidersiniz ama bunda amacınız yazılımın bir yerini güncelleştirmek değil (ki zaten artık bundan ümidi kesmişsinizdir.) fiziksel açıdan vereceğiniz zahiyatla birlikte bünyeye bahar yağmurlarının vermiş olduğu ferahlığı sunmaktır.

3-Bunun altından kalkabilecek kadar KUVVETLİYSENİZ zaten bu yazının hiçbir yerini okumanıza gerek olmadığını belirteyim öncelikleJ Kendi firma bünyesinde bir yazılım ekibi oluşturabilirsiniz. Bir e-ticaret yazılımını devamlı güncelleyerek yaklaşık 2 yıl içinde sorunları giderilmiş güncellenebilir kıvama getirmeniz gerekecektir. Bir yazılım mühendisini bu işe istihdam ettiğinizi düşünün. Yazdırdınız yardırdınız yazdırdınız. Arada biraz zaman geçti yazılım kıvama gelmeye başladı. Yazılımcı arkadaşa bu arada maaşını tıkır tırık ödediniz. Yazılım mühendisi adamı kalkıp da öyle çok düşük maaşlarla çalıştıramazsınız. Bir kişi bile olsa bu da yine ciddi bir maliyettir. Gün geldi patron ben gidiyorum dei ne yapabileceksiniz? Azıcık daha yaz öyle git mi diyeceksiniz? Bundan sonra isterseniz danışmanlık şeklinde bir çalışmamız olabilir yine yazılımı güncellersin şeklinde bir anlaşma yapılabilir ki bu durumda yukarıdaki madde2de yer alan sorunlarla karşılaşılabilir. Ya da yazılımcı arkadaş ben neden maaşa talim edeyim yaptığım yazılımı neden bir yere satayım birçok firma ile görüşürüm hepsine satarım diyerek ayrıldı. Yazılımın da bir kopyasını alarak madde2’ye geçiş yaptı ve siz de artık onun müşterilerinden sadece biri oldunuz. Onun işi de bu durumda artık çok zor. Şanslıysanız ayakta kalır ve gül gibi birlikte yazılımınızı geliştirir ve açık denizlere doğru yelkenin o önünde siz arkasında yer alırsınız. Yelkeni nereye çevirirse yelken oraya gider.

4-Ya da bu işin şu ana kadar saydığım maddelerdeki en doğru yolunu takip eder ve bu maddeden yola çıkarsınız. Sektör giderek büyümekte ve ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenmekte. Piyasada madem e-ticaret yazılım yaptırmak bu kadar zor ve maliyetli bir iş biz yazılım yapıp aynı yazılımı 1.000 üzerinde firmaya satarsak masrafları minimuma indirgemiş oluruz düşüncesiyle sektörde yer alan on civarında kurumsal e-ticaret paket yazılımı firması mevcut. Zaten hesap çok basit. Firmada örneğin tüm departmanlarda toplam 50 kişi çalışıyor. Örnek olması bakımından söylüyorum toplam aylık çalışanlara 90.000 TL maaş veriliyor. Yıllık 1.080.000 TL yapar. (birtrilyonseksenmilyarTL) e-ticaret paketi yazılmış ve 1.500 firma kullanıyor. Ortalama paket fiyatı yıllık 1.000 TL olduğunu düşündüğümüzde 1.500.000(birtrilyonbeşyüzmilyarTL) arada kalan kısım da teknolojiye ve gelişime yatırılıyor altyapı devamlı yenileniyor. E-ticaret paket kullanıcı sayısı arttıkça birim maliyetler daha da diplere iniyor ve paket fiyatları ucuzluyor. Son zamanlarda çok revaçta olan grup alışveriş sitelerinde yer alan mantıktan hiçbir farkı yok aslında paket kullanıcı sayısı ne kadar artarsa satış fiyatı da bu kadar aşağılara iniyor. Firmalar büyüyor, her geçen gün sundukları hizmetin kalitesi artıyor. Sorunlarınıza daha erken ve daha iyi çözümler alabilme imkanınız da arıyor. Siz büyüyorsunuz, onlar büyüyor, biz büyüyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz aslında. Bu bakımdan e-ticaret dayımın oğluyla ya da arkadaşımın arkadaşıyla yapılacak bir işi DE-ĞİL-DİR!

Buradaki bilgimizi de sunduktan sonra sıra geldi en zor seçime. E-ticaret paketi yazan 10 kurumsal firma var. Hangisini neden seçmeliyim?

Burada dikkat edilecek en önemli noktalar:

1-Paketi toplam kaç firma kullanıyor?

2-Fiyatı ne kadar?

3-Hangi imkanları sağlıyor? Ne kadar bandwith veriyor?

4-Referansları hangi siteler? Siteleri inceleyin.

5-Hatta referanslara bakıp 8-10 tanesini arayın. Kullandığını paketten memnun musunuz diye. İçinde kesinlikle ilgilenmeden sizi sallayan kişiler de olacaktır ama genelde ilgilenecek birkaç dakikasını arayıp yardımcı olmaya çalışacaklardır. Ki genelde zaten karşınıza telefon açtığınızda direk girişimin sahibi çıkacaktır. Bu işe gönül vermiş bu yolda ilerlemektedir bilgisayar başında oturmaktan sıkılmıştır zaten. Gariban bir iş yapmakta masrafları mümkün olduğunca kısmak için telefon başına bile kimseyi koymayıp kendi bakmaktadır. Zaten telefon açan da çok reklam yapamadığından dolayı bayağı azdır. Birebir olarak girişim sahiplerinden aldığınız yanıtı asla kimseden alamazsınız.

6-Demo talebinde bulunun ve demoları inceleyip karşılaştırın. Kontrol panelinde istediğiniz neleri yapabiliyorsunuz veya yapamıyorsunuz onlara bakın ki aslında bunlara bakmanızın da pek anlamı yok çünkü belli bir eşik değeri aşıldı ve çok istisnai olan şeyler dışında hemen hemen her şeyi yapıp sitenizi yapılandırabiliyorsunuz. Bu seçim kısmında 4-5 ay kontrol panellerinin hemen hepsini tek tek test etmiştimJ

Kullanacağınız pakete de karar verdiniz görüştünüz ve sitenizi açtırdınız. TEBRİKLER!

Şimdi geldi sıra siteyi yapılandırmaya. Elinizden geldiğince iyi bir tasarım yaptırmak lazım ama devamlı da bunu güncellemek lazım. Nasıl olacak bu iş? Birine yaptırsanız lazım olduğunda onu nereden bulacaksınız? Firmada istihdam etseniz bu defa da zaten kuş kadar parayla e-ticarete giriyorsunuz, giderleri iyice indirmeniz lazım nasıl olacak bu iş? Burada da devreye arkadaşınızın bir arkadaşı girmek umarımJ Kendiniz biraz uğraşın zaten herşey açık seçik. Belki çok değişik bir şey yapamayacaksınız ama standart hale kendiniz rahatlıkla getirebilirsiniz. Paranız olunca da e-ticaret paket sağlayıcı firmanızı arayın konuyu aktarın. Uygun fiyatlarla size yardımcı olacaklardır.

Bu da tamam siteden kredi kartıyla alışveriş yapılması için en azından bir bankadan sanal POS almanız gerekiyor. Bankaya gideceksiniz çok satış yapacağız. Süper olacağız diyeceksiniz banka POS görevlisine. O da biraz önce kargo yetkilisinin baktığı gibi bakacak suratınıza. Şahıs şirketiyseniz zaten POS alma ihtimaliniz bir dünya devi olma ihtimalinizden daha az. Limited şirket iseniz banka inceleyecek bir haftaya kadar size yanıt verecektir. Gelen yanıtın olumlu olduğunu düşünelim banka 12 ay için komisyon oranı %12-%13 civarlarında iken sektördeki dev firmalar nasıl oluyor da peşin fiyatına 12 taksit yapabiliyorlar. Haydi buyrun cenaze namazına!

Bu bakımdan bazen bazı durumlarda aracı kurumlar üzerinden satışlarınızı yapmanızda fayda olacaktır. Oturun aracı kurumların komisyon oranlarını inceleyin.

Site süper oldu. Ürünler çok iyi. Tasarım çok güzel, fiyatlar mükemmel. Neye yarar kime ne?

İnsanların haberi olmadıktan sonra tüm müthişliklerin burada toplanmasının ne anlamı var ki? Şimdi de sıra geldi reklam vermeye ve insanları bilgilendirmeye. Bu ayrı bir dert ve ayrı bir maliyet.

Reklam için ayrılmış azıcık bir bütçeniz vardır o da hemen biter. Kimseye ulaşamazsınız. Bu reklam konusunda daha iyi fikirleri olanlar varsa aktarsınlar güncellemede eklerim.

Valla karnım acıktı. 3 saattir yazıyormuşum. Yazmak insanın karın kaslarını yoruyorJ

Hepinize bol ve hayırlı satışlar dilerim. Selametle…

Bu yazı e-Ticaret kategorisine gönderilmiş ve ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

e-Ticarete Giriş Rehberi için 3 cevap

  1. ömer der ki:

    Sayın Murat SUNA öncelikle mükemmel denebilecek düzeyde bir yazı yazmış olduğunuzu söylemeliyim.Yazınızı okumakta geç kaldığımı da buna eklemeliyim.Eğer kurduğunuz bu siteyle hala daha ilgilenmekteyseniz bana yardımcı olmanızı çok isterim.Hiç bir işle ilgilenmiyorum e-ticaret yapmak istiyorum e-posta adresimden ulaşırsanız sevinirim.Teşekkürler…

  2. kadirkaya der ki:

    Admin yanlış anlama ama ben anladım ki bu e ticaretle ilgili akıl verenlerin ya kafası karışık yada hepsi insanları (37 milyar TL nin üzerinde bi isektör) bu işten soğutmaya çalışıyor. Garip.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>